Анорексия и Булимия-всичко хубаво е извън тях

Генетично заложено ни е на нас хората да се стремим да бъдем приети, да добием принадлежност към определена група хора, да получим разбиране без осъждане, да се харесваме… Да, да се харесаме, основно на другите около нас, които възприемаме като по-красиви, по-добри, по-можещи и т.н. Всичко това е по-силно изразено в юношеската и младежка възраст и при хора с определени проблеми в общуването и поведението.
Озадачи ме коментар от страна на момиче, според което Анорексията е нещо хубаво. Всички й казвали, че е дебела, присмиват й се и всичко това става все по-обидно и по-често, тъй като тя открито показва колко страда от думите на своите връстници. Стига се до там, че се подлага на диети и дори започва да приема Анорексията като нещо прекрасно, което би й осигурило спокойствие, одобрение, желаната физическа красота.
Можем много да разсъждаваме и оценяваме поведението, възприятията и обърканите представи на това момиче. Проблемите не са един и два, но със сигурност не са в теглото.
Все още твърде малко се знае за хранителните нарушения и пагубните последици от тяхното наличие. Децата не знаят почти нищо, освен ако не са имали примера пред очите си. Анорексията обикновено е свързана с емоционални проблеми, засяга хора със занижен самоконтрол, ниско самочувствие, изпадащи в тежки депресии, тревожност, засегнати от обсесивно-компулсивно разстройство. Но всичко това често не бива забелязано от близките хора. Започне ли се веднъж често се стига до загуба на реална представа за това как изглеждаш. Съществува изкривена представа за собственото тегло и тези хора непрекъснато се смятат за дебели, Поради приетото изключително малко количество храна се стига до недостиг на енергия за организма, телесната температура е понижена, кожата става суха и бледа, сърцето бие по-бавно, мускулният тонус е понижен. Засегнати от Анорексия са по-често педантични хора, които държат всичко да бъде постигнато по най-добрия начин.

При Булимията, макар и различна, в основата отново е невъзможност психиката да се пребори със съществуващи проблеми. Засегнатите обикновено са жени между 18 и 28 години, от семейства, в които отношенията между членовете са нетолкова сплотени и топли, дистанцирани са и нестабилни. Тук отново водещ е стремежът към постигане на идеална фигура. Резултатът от нередовното хранене обаче съвсем не е желан и търсен. Теглото често варира, появяват се пристъпи на глад, следвани от силно чувство на вина и съотвенто гладуване, а най-пагубно за организма е предизвикваното повръщане. Характерно за булимичните пациенти е по-лабилна психика, неуравновесеност.

Възстановяване естествено, че се постига. Но заслужават ли си мъките, през които преминават не само засегнатият, но и всички негови близки. Заслужава ли си парите, изпитите медикаменти, изолираността, загубата на приятели и спокойствие?! Няма цел, която може да оправдае погубеното здраве! А хранителните нарушения неминуемо водят до непредвидени резултати и най-вече силно нежелани и ощетяващи!

 

HTML код на статия

Автор: magicaz


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар