Зъбни имплантати – мода или неодходимост

До преди няколко десетилетия се чудихме как всички кинозвезди и модели имат снежно бели зъби, като мъниста. Нима всички са така по рождение? Едва ли, по-скоро са прибягнали до хирургическа намеса (няма как, шоу бизнесът го изисква) и са си сложили зъбни имплантати. Със сигурност може да се каже, че зъбни имплантати вече се прилагат и препоръчват много по-често отпреди.

Напоследък т.нар. зъбни имплантати заемат все по-голямо място в денталната хирургия, все по-често се прибягва към решаване на сложни проблеми при липсата на зъб и се препоръчват зъбни имплантати като подходяща алтернатива на обикновените протези и мостове. Зъболекарите твърдят, че зъбните имплантати се понасят добре от организма и са много по-надеждни и дълготрайни. Със зъбните инплантати се занимава цяло направление в съвременната дентална хирургия – имплантология.

По принцип зъбни имплантати са се правят с формата на зъбния корен и са негов удачен заместител, защото като се извади зъба с корена, на мястото на корените се слагат зъбни имплантати. По форма те приличат на пластмасови дюбелчета с резба за винтове, които трябва да се сложат в бетонна стена с бормашина. Принципът е същият и със зъбните импланати. Те се „монтират” на мястото на корена в коста, веднага след като се извади зъбът или след като зарасне малко раната. После се зашива венецът и в имплантатите може да се завинти зъб, корона или мост. Преди това обаче се открива по хирургичен начин малка част от зъбните имплантати, за да може да се закрепи корона или мост върху тях.

Все пак има случаи, когато поставянето на имплантати не е прищявка, а необходимост. За предпочитане е да се направят имплантати, когато коста се стопява и не може да държи други протези. Съществува и възможност да се поставят мостове, коронки и протези върху зъбните имплантати, само че няколко месеца след интервенцията. Оказва се, че зъбните импланти и коста взаимно си влияят добре.

Дали поставените зъбни имплантати наистина заместват напълно естествените зъбни корени? Когато се получи добра симбиоза между коста и зъбните имплантати, отговорът е положителен.

Независимо от надежността на зъбните имплантати, те не се препоръчват за всеки изваден зъб Дали да си сложиш зъбни имплантати или да прибегнеш до традиционно решение зависи и от консултацията ти с опитен зъболекар-хирург. Ако имаш един изваден зъб, а съседните са здрави, не е нужно да се пилят здравите зъби за мост, може липсващият зъб да бъде заменен с имплантат.

Освен всичко останало едни зъбни имплантати никак не са евтини. Поне засега. Независимо от това те все по-често са препоръчвани от стоматолозите и са подходящата алтернатива на традиционните протезни решения. Бъдещето е на зъбните имплантати –

http://aba-implant.bg/?lang=bg&page=%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-10


HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар