Косопад – определение и видове

Под косопад се разбира болестно състояние на кожата, при което се наблюдава голяма загуба на косми от всички части на човешкото тяло. Оплешивяването отдавна е определено от експертите за медицински проблем и всички твърдения, че е само и единствено козметичен дефект са напълно неверни.

Косопад възниква вследствие на няколко десетки фактора, а основните от тях са рязка промяна в хормоналните нива, генетичното наследство, напредването на възрастта, неправилен хранителен режим, шокови състояния на тялото и психиката, химиотерапия и други. Понякога той е единственият симптом на друго, много по – сериозно заболяване и ако забележите признаци, задължително трябва да потърсите лекарска консултация.

Лечение на косопад може да се проведе по няколко методики. Успешни резултати се постигат чрез използване на лекарствени средства, методите на алтернативната медицина (билкови рецепти, домашно приготвени маски и пр.), или с помощта на подхранващи косата препарати.

Косопад – основни видове

Андрогенна алопеция. Известна още и под името генетичен косопад, андрогенната алопеция е най – често срещаният причинител. До подобно състояние се стига при въздействие на андрогена дихидротестостерон, който пък се синтезира при взаимодействие на свободно циркулиращия в скалпа тестостерон с ензима 5-Алфа редуктаза. Този вид е труден за лечение, тъй като е генетично заложен.

Алопеция ареата. До момента няма окончателно мнение на какво се дължи появата на алопеция ареата. Дерматолозите предполагат, че по всяка вероятност се получава вследствие на проблеми с имунната система. Характерните признаци са плешивост в няколко малки зони по главата.

Алопеция тоталис. Тотален косопад или пълно оплешивяване. Това е най – страшната форма, при която се стига до пълно олисяване на главата и цялото тяло. Среща се при представители на всички възрастови групи.

Телогенен ефлувиум. Сред често срещаните причини за косопад при жените. Предполага се, че се появява след преживян стрес на тялото или психиката, първите симптоми се забелязват около три месеца след настъпване на шока. Също така се получава и при рязка промяна в хормоналните нива (например при бременност и раждане). Хубавото е, че телогенният ефлувиум рядко води до алопеция тоталис и обичайно тялото само се справя с него.

Прием на лекарства. При определени обстоятелства, някои медикаменти също могат да причинят косопад. Често това се случва при лечение с химиотерапия, при употреба на антидепресанти, наркотици, лекарства срещу артрит и за сърцето.

Инфекции на скалпа. Гъбичните инфекции също предизвикват оплешивяване. На практика болестотворните организми причиняват смърт на космите, пречейки на космените фоликули да изпълняват естествените си функции. В някои случаи има допълнителни симптоми – сърбеж, парене, разраняване на кожата.

Източник: ixtasy.eu

HTML код на статия

Автор: korgas


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар