Най-добрите Храни и Напитки За Лятото

Летните дни са време за почивка и освежаване. Въпреки това точно този период може да бъде изключително натоварващ за организма ни, особенно по време на лудите августки горещини. Трябва да внимаваме да не се дехидратираме докато се препичаме на плажа или изкачваме някой връх.

Един добър начин да се хидратираме е да подбираме храни съдържащи голямо количество вода. Месото, рибата, яйцата съдържат вода, но с най-високо съдържание са плодовете и зеленчуците, което и ги прави лесни за преработване от организма. Например – краставиците съдържат 97% вода, доматът 95%, салатата 92%, а динята и цитрусовите плодове 92-93%. На обяд, когато е най-топло, е препоръчително да ядем повече салати или таратор, за да не натоварваме организма си.

Много хора мислят, че могат да си набавят нужната вода чрез натурални сокове, студен чай или коктейли. Е да-прави сте, че ледът в коктейлите е практически вода, но все пак не трябва да забравяме, че тези напитки съдържат голямо количество захар, което всъщност води до по-голямо отделяне на вода в организма и дехидратация. Препоръчително е да се пият фрешове или вода с малко изстискан лимонов/портокалов сок.

Това лято много популярни станаха плодовите води. Те се приготвят в домашни условия като в голяма кана се нарязват плодове и билки и се заливат със студена вода. По този начин плодовете придават лек, приятен вкус на водата, а билките действат като антиоксиданти. Най-хубавото е, че накрая можем да изядем плодовете.

Ето няколко рецепти, които може да пробвате (обикновенно каната трябва да престои една нощ на студено преди да се сервира):

Ягода с лайм
Налейте в каната вода, добавте 4 ягоди и един лайм, нарязани на тънко. Нарежете на ситно 12 пресни ментови листа и ги сложете в каната.

Диня с розмарин
Налейте в каната вода, добавте 1 чаша диня, нарязана на кубчета и 2 стръка розмарин.

Къпина с градински чай за антиоксидант
Къпините и градинският чай имат високото съдържание на антиоксиданти. Налейте в каната вода, добавете 1 чаша леко натрошени къпини и 3-4 листа градински чай.

Екзотичен ананас-мента
Налейте в каната вода, добавете 1 чаша нарязан на кубчета ананас.Нарежете на ситно 12 пресни ментови листа и ги сложете в каната.

HTML код на статия

Автор: bilyana


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар