Силата на мисълта и плацебо ефектът

За силата на внушението са написани не една или две психологични книги и методики. От години техники, основаващи се на внушение и самовнушение се прилагат дори в медицината като част от т.н. лъжливо лечение. Плацебо ефектът е терминът, който описва тези неспецифични ефекти от внушението. В основата на успеха от прилагане на метода е пациентът да повярва в своето възстановяване и лечение. Приложеното лечение с “медикаменти” върви паралелно с тази силна вяра в успеха. Известни са случаи на феноменални резултати от прилагане на плацебо. Пациентът е твърдо убеден в думите на лекаря и ако му бъде казано, че плацебото /примерно някакво хапче/ ще намали неприятните симптоми, то те наистина намалят. В случаите на прилагане на този метод интересното е, че пациентът дори не подозира, че подаваните му медикаменти реално не са лекарства, а само видимо приличат на такива. Това могат да бъдат витамини, хранителни добавки или други безобидни и неводещи до лечение на сериозни заболявания. Подобрение наистина настъпва, но то е следствие единствено на вярата на пациента в собственото си подобрение. Плацебо е пример как психиката може да въздейства върху тялото. И това въздействие може освен да подобри, също и да навреди. Всичко зависи от силата на внушението и насочеността на мисълта.  Едно и също плацебо може да има сила на половин аспирин, но също и на доза морфин.  Морфинът е много по-силно обезболяващо средство от аспирина, но плацебото носи силата и на двете.

Ефектът на плацебото може да се съдържа както в хапче, така и в мазила, операции, храни или напитки. Реалният ефект е в мисълта, внушението и вярата, че контролираме нещата. Проучвания са установили, че плацебо ефектът е толкова по-силен, колкото по-голямо е хапчето или дозата. Колкото по-сложна и голяма изглежда медицинската апаратура, с която се извършва определена манипулация, толкова по-силно е въздействието и върху болния.

Плацебо изглежда като една магия, но не е съвсем безобидна и само положителна магия. Известни са и случаи на пристрастяване към ефекта на плацебо. Този ефект не зависи от това какво има в хапчето, а зависи от това какво ние вярваме, че има в него.

 

HTML код на статия

Автор: magicaz


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар