Първа помощ при ухапване от кърлеж

С настъпване на първите истински пролетни дни, ние забързаните градски жители все по-често ще се отправяме към природата на пикници и разходки. Ще посядаме на меката прясно зелена тревичка и ще се любуваме на топлите слънчеви лъчи, полегнали по полянките. Освен приятните моменти обаче, ако не се подготвим добре, в природата можем да срещнем и някои заплахи за себе си и нашите домашни любимци. Ухапването от кърлеж, например, може да се окаже не само неприятно, но и много опасно.

Факти:

  1. България попада в зоната с най-силно разпространение на кърлежи.
  2. Кърлежите пренасят особено опасни болести, като Лаймска болест, Ку треска, Марсилска треска и Кримска хеморагична треска.
  3. У нас, около 20-30% от възрастните пасищни кърлежи са заразени с причинителите на Лаймска болест.
  4. Кърлежите заразяват хора и животни, най-често чрез ухапване и по-рядко, чрез попадане директно в окото при смачкване с пръсти.
  5. За предаване на инфекцията обикновено са необходими 1-2 дни от ухапването, но заразяване може да настъпи и само няколко часа след това.
  6. Най-добрият начин да се предпазим, е да обличаме дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и дълги чорапи, когато ходим в тревата и да използваме репеленти. Необходимо е да проверим дали нашият репелент действа срещу кърлежи и да спазваме точно правилата за употреба.

Първа помощ:

  1. Кърлежът трябва да се извади максимално бързо, след като бъде забелязан, за да се намали риска от заразяване.
  2. Не бива да се използват средства за директно изгаряне или „задушаване” на кърлежа, като памук, напоен със спирт, олио или бензин, поради опасност от връщане на стомашно съдържимо от кърлежа, което повишава силно риска от заразяване.
  3. Кърлежът трябва да да се захване с пинсета или с ръка, но задължително с предпазна ръкавица, максимално близо до кожата и да се издърпа внимателно, в посока, обратна на навлизането му.
  4. Трябва да се внимава да не се скъса и да не се стиска тялото, за да не се изпръска от стомашното съдържимо в кръвта на пострадалия.
  5. Кърлежът не бива да се върти по или обратно на часовниковата стрелка, поради опасност от скъсване. При подозрение, че в тялото е останала част от кърлежа, необходимо е да се потърси лекарска помощ.
  6. След изваждане на кърлежа, мястото трябва да се измие добре с вода и сапун. Може да се дезинфекцира и с йоден разтвор на водна основа. Пострадалият трябва да се наблюдава в следващите 30 дни за зачервяване и подуване на мястото на ухапване, както и за грипоподобни симптоми, и в случай на проявление, да потърси незабавно медицинска помощ.

Отстраненият кърлеж не бива да се мачка с пръсти, поради опасност от допълнително заразяване. Като превантивна мярка, добре е да бъде съхранен безопасно (например в добре затворено шишенце) в следващите 30 дни, в случай, че пострадалият прояви симптоми на заразяване с пренасяна от кърлежа болест.

HTML код на статия

Автор: FirstAidBG


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар