Знаете ли какво е пулпит?

Какво е пулпит?


Възпалението на зъбната пулпа / тоест кухината на всеки зъб/ се нарича пулпит.
Заболяването е в следствие на нелекуван дълбок кариес, травма или хроничен пародонтит. Това е доста сериозен проблем, защото именно в зъбната кухина се намират нервите и кръвоносните съдове на зъба. В случай, че пулпит не се лекува, пациентът рискува да получи инфектиране, абцес, киста.
Заболяването може да засегне както възрастни пациенти, така и малки деца. Поради специфичната тъкан на млечните зъбки, процесите протичат доста бързо като преминават през кариес, пулпит и евентуално гангрена. Рисковете при занемарена поддръжка на зъбките и липса на лечение са инфектиране на зародишите на постоянните зъбки. В случай, че е налице разрушаване на млечните зъби е възможно да се наложи ортодонтска намеса, тоест да се налага корекция на постоянните зъби с брекети, поради това, че те израстват  неправилно.
Лечението на пулпит при възрастни и деца е различно, както и подхода от страна на денталния специалност. Детските зъболекари трябва първо да предразположат детето и да му помогнат да си изясни това, което се случва с неговите зъбки и важността на лечението. Родителите също имат особено важна роля в случая, защото те са хората, които трябва да убедят малчуганите във важността на поддържането на здрави зъбки и редовните профилактични прегледи.
Болката от пулпит е изключително остра и се засилва вечер, когато човек легне, тъй като в това положение се засилва налягането върху пулпата. Лечението на острия пулпит се провежда по спешност и с упойка, при хроничен пулпит болката се усеща по-слабо, когато се вдиша струя въздух, при тютюнопушене и пр. За съжаление лекуването на пулпит е едно от най-сложните в денталната медицина, затова е добре да се посещават профилактични прегледи, за да се следи състоянието на зъбите на пациента. В случай, че има съмнение за пулпит и той бъде лекуван още от самото начало, лечението е в пъти по-успешно и леко от пулпит в напреднал стадий.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Знаете ли какво е пулпит?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар