Как да мием зъбите си правилно?

Дентален център

Понякога причината за множество засегнати от кариес зъби е наследствена, но влиянието на превантивните мерки, които чoвек  може сам да практикува, е неоспоримо. Инвестирането в усилия за предотвратяване появата на кариес води до спестяване на голяма част естетични, функционални и финансови проблеми в бъдеще.

За да поддържате задоволително ниво на орална хигиена, далеч не е достатъчно сутрешното изчеткване с паста и четка, които дори не сте избрали подходящо. Пазарът е залят с безброй продукти и ориентирането в него не винаги е лесно. Вашият стоматолог е длъжен да бъде добре запознат с него и по своя преценка да Ви насочи към най- подходящите за Вас консумативи. Важни са профилът и твърдостта на четката и активните съставки в пастите за зъби. При конкретни проблеми се предписват специфични методи и схеми за справяне с тях. Единствено Вашият стоматолог може да Ви посочи проблемните зони на почистване за Вас– къде не почиствате достатъчно добре и с кое средство/метод може да подобрите това.

В зоните на плътен междузъбен контакт единственото средство за почистване  на натрупващата се непрекъснато плака под контактната точка са конците за зъби. Плаката, натрупваща се в тези зони, е причината за възпаление и кървене от венците и за последващо развитие на пародонтит и  кариес. Конците за зъби също са различни видове и правилният избор на такива  е правилно да бъде консултиран с дентален лекар. Употребата им далеч не е толкова трудоемка и скъпа, а резултатът от нея е незаменим.

Масово разпространена заблуда е, че при кървене по време на четкане или при чувствителни зъби пациентите трябва да преминат на по-меки четки. Това е грешно! Кървенето е симптом на възпаление на венеца, което в най-голям процент се дължи на наличието на плака до гингивалния ръб, а не на твърдостта на четката. Меките четки не почистват достатъчно добре и само утежняват причината за възпалението. Те са подходящи само за пациенти със специфични дефекти на емайла и заболявания на устната лигавица.

Разтворите за жабурене също са достъпни свободно на пазара, но малцина от пациентите разбират състава им и ползите/вредите от него. Една от най– често използваните им съставки, хлорхексидинът, при дълготрайна употреба на високи концентрации, води до кафеникави оцветявания по зъбите и фотополимерните пломби, както и до промяна в баланса на флората в устната кухина.

Най-сигурният начин да профилактирате проблемите в устната кухина, освен ежедневните Ви лични усилия, е минимум веднъж годишно да се подлагате на професионално почистване на зъбен камък и плака, при стоматолог, който при нужда да коригира текущите средства/методи, които използвате.

HTML код на статия

Автор: Dental Imperial


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар