Кои са съвременните зъбни протези?


Хората, които са стигнали на етап поставяне на зъбни протези знаят, че те не са само един единствен вид и всъщност има доста варианти за протезиране. Въпросът е какви са финасовите възможности на пациента, до колко е важно за него да запази своя пълноценен начин на живот и естетически издържан външен вид.

Най-евтините протези се изработват с метални кукички, които служат за прикрепване. Те не са особено удобни и функционални, поради което не се предлагат на пациентите в Европа. Техен много по-добър заместник са протезите с подвижни стави. Те се изработват по функционални модели и се приемат изключително добре от пациентите. За този вид протези не е нужно да се използват лепила за фиксиране към венеца, не се местят, не падат и най-важното – не причиняват болка при дъвчене. За разлика от протезите с куки, които са нестабилни и не особено дълготрайни, този вид протези могат да ви служат доста дълго време. Разбира се, това важи само в случай, че ги поддържате добре и спазвате предписанията на вашия стоматолог.

Друг вариант на съвременни удобни протези са тези с поставяне на специални закопчалки за корените. Те се препоръчват при останали здрави зъби. Т. Нар. назъбни протези с траверси, се поставят върху останали корени. Технологията е следната – изработва се траверса, върху която се поставя протезата. Този вид зъбни протези имат предимство пред останалите, защото при дъвчене се усещат много добре и пациента не изпитва дискомфорт.

Вероятно се питате колко време издържа една протеза. Това е строго индивидуално и зависи от много неща. Нашият съвет е да посещавате вашия дентален специалист поне три пъти в годината.
На всеки контролен преглед стоматологът ще установява състоянието на протезата, ще ви даде препоръки и насоки за поддръжката.

Трайността на протезите зависи от техния вид, от това дали са частични или цялостни, от индивидуалното състояние на пациента и начина на живот и поддръжка.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Кои са съвременните зъбни протези? , 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар