Съвети за дентална грижа

Правилната грижа за зъбите е ключова не само за поддържане на бяла и красива усмивка, а най-вече за тяхното дългогодишно здраве и добро състояние. Факт е, че в днешно време зъболекарските услуги са доста скъпи и много хора не могат да си позволят да ги ползват редовно, но това в никакъв случай, не бива да бъде оправдание да занемарим зъбите си. Освен годишните профилактични прегледи на зъболекарския стол, обаче, има и ежедневни правила за дентална грижа, които е хубаво да се спазват, ако искаме да притежаваме блестящи и здрави зъби много дълго време. Ето няколко съвета, които можете да превърнете в свои навици и да изпълнявате с лекота всеки ден, за да си осигурите наистина безупречно дентално здраве.

Няма да пропуснем да отчетем значението на устната хигиена в ежедневната грижа за зъбите. Това на практика е най-важното и основното нещо, на което трябва да обърнем внимание, ако искаме да пазим зъбите си и те да бъдат винаги чисти и привлекателни. Първото правило е да ги мием всекидневно по два до три пъти на ден. Важно е и точно как и с какъв продукт извършваме самото почистване на зъбите, за да си осигурим оптимална поддръжка и защита. Хубаво е да ги мием сутрин и вечер в продължение на две-три минути цялостно, като се опитваме да достигнем до абсолютно всички места, дори и труднодостъпни. Най-задните кътници, до които понякога не стигаме, за да ги измием, най-често развиват кариеси и други болести. Подходящата паста за зъби също е от голямо значение. Трябва да избираме такава, която едновременно избелва, но и заздравява и защитава зъба от вредното влияние на храната и напитките, които приемаме през деня. Важно е също пастата да предпазва и венците, защото те имат ключова роля в денталното здраве.

Разбира се, денталната грижа включва и начина, по който се храним, тъй като зъбите са в пряк контакт с храната. На първо място трябва да внимаваме когато хапваме и пийваме горещи и студени ястия и напитки, и категорично да избягваме да правим резки промени в температурата на храната като приемем например първо нещо горещо, а след това – студено. Това вреди на зъбите ни ужасно много, така че нека не го правим. Също така е хубаво да внимаваме когато хапваме прекалено твърди храни като например ядки, за да не разрушим някой зъб, особено ако той е вече умъртвен.

Освен тези прости правила, посещението при зъболекар е задължително за профилактика и навременно поправяне на проблеми със зъбите. Хубаво е да го правим поне веднъж годишно, за да избегнем сериозни заболявания, дискомфорт, болки и разходи, и да имаме блестящи здрави зъби.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар