Фактори, определящи степента на страх от дентално лечение у децата – част 2

Вече споменахме, че има редица причини, поради които децата се страхуват от стоматологични кабинети и изпадат в паника при мисълта за среща със зъболекар. Тези, на които обърнахме по-специално внимание могат да се класифицират като персонални.

Сега ще разгледаме социалните, които обръщат поглед към семейната среда.

ДСКакто гените, нравите и някои външни белези се предават от родител на дете, така и страхът на майката или бащата от стоматолог, би могъл да „зарази” техните деца. Разбира се, нещата не са идентични, но си приличат. Когато един възрастен пациент се чувства неспокойно в ръцете на лекаря и въобще не обича да посещава кабинета му, това се усеща от малчуганите и те развиват същите чувства. Все пак, за тях това е нещо непознато и е по-лесно да повярват, че е лошо и да не опитват изобщо.

Според изследвания, от значение за денталния страх е социално-икономическия статус на едно семейство. Установено е, че при хора с нисък статус, рискът от проблеми и нежелание за посещение на стоматолог е по-голям. Социално-икономическият статус зависи от работното място или образованието на родителите. Ето защо, при нисък такъв, зъболекарите трябва да положат усилия и да осигурят достъпност на лечението и необходимите медикаменти.

Една от най-ключовите роли на родителя, относно посещението на стоматолог, е предварителната подготовка. Ако, докато сте вкъщи обясните на детето си какво представлява прегледа, какво правят тези специалисти, какъв е неговият проблем, в каква обстановка ще попадне и т.н., шансът да намалите страха му е много по-голям. Когато то знае какво да очаква и не се чувства напълно в непознати води, тревогата ще бъде по-малка. Разбира се, важен е начинът, по който му обяснете, понеже, ако не внимавате, може да се получи и обратен ефект, и да го стресирате допълнително. Ако е необходимо, първо се консултирайте със зъболекаря, вземете няколко цветни и красиви листовки с картинки и подберете предпазливо думите си.

От значение за денталната тревожност на децата са и куп други фактори – възрастта, на което е детето при първото му посещение при стоматолог, поводът за посещението, ефект при предни такива – дали детето е изпитвало болка или е получило близалка накрая, има огромна важност. Освен това, значение имат още и честотата на посещенията, евентуално присъствие на родител в кабинета, което се препоръчва, особено при по-малките. Сетивата на децата са техните жокери за заобикалящата ги среда – миризмата, вкуса на медикаментите, болка или кръв, шума от инструментите, това са все неща, които могат да повлияят негативно, ако се появяват или се прекали с тях, като звука на машинките, например.

Изключително важна е нагласата на самия стоматолог към детето, както и на неговия асистент, ако има такъв. Неучтивите и груби специалисти са склонни да уплашат още повече малките си пациенти, и колкото и да е учудващо, тях ги има.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар