Априлци, рай от Стара планина

Град Априлци е приказно място, райски кът от величествената Стара планина. Тук природните красоти нямат край, панорамните гледки са неповторими и уникални, а почивка на планина на такова място е истински енергизираща.

Разположен само на 200 км на североизток от София и с надморска височина от 600 м. Априлци привлича с романс своите посетители.

В последното десетилетие Априлци е предпочитан планински курорт, предлага обновени условия за почивка и страхотна леглова база. За почитателите на лукса, могат да се наемат стаи в хотели, а за всички гости на курорта множество барове и кафенета, дискотеки и ресторанти работят от ранни зори до пълен мрак.

Почивка в Априлци предлага разнообразие от развлечения. Тук условията за риболов, алпинизъм, колоездене, плуване, езда, тенис, ски, туристически маршрути, плажни условия покрай реките и възможности за пикник и лов. Всичко това е изцяло за и на разположение на потока от туристи.

И както споменахме забележителностите на природата сякаш нямат край. В Априлци се намира резерват Северен Джендем, най-високите и красиви – връх Триглав, връх Ботев (2376 м) връх Марагидик. По подножията могат да се зърнат гористи склонове, тучни ливади, живописни хълмове, реки Острешка, Зла река и Видимска.

Уникални са и местата около Априлци, сред които:

Величественият 34-метров кръст, представлява една от най-големите атракции на курорта. Построен е в чест на 130-годишнината от Априлското въстание и в памет на загиналите за свободата на България.

През 1814 г е построена църквата “Св. Петка Параскева”, която впечатлява с вкопаната в земята конструкция.

Храм “Св. Георги Победоносец” е издигнат в чест на падналите за свободата през Априлското въстание. Постройката има величествен вид.

Девически Манастир “Св. Троица”, построен от новоселеца Петър Йончев, в чест на щерката му. Преданието разказва, че мъката и носталгията по това да изпрати собственото си дете далеч в манастир го подтикнала да построи този в родния край.

Априлци дава възможност и за практикуване на пешеходен туризъм сред дивни гори и на средна Стара планина. По тези места се намират няколко екопътеки, тук се откроява живописната картина от прочутото Видимско пръскало, връх Русалка, популярен като Марагидик.

За любителите на планинско колоездене терените са разнообразни и между тях минават китни планински селца, извити планински пътеки, девствен свят.

Конна езда също може да разнообрази почивката на курортистите. Както за начинаещи, така и за напреднали се предлагат екипировки, обучение и незабравими емоции.

Из околността на Априлци се намира и Кадемлийското пръскало. То е един от петте най-високи водопади. Разположен в подножието на връх Триглав, на височина от 1500 м и сред Средна Стара планина.

Височината на водопада достига 77м. Покрай Кадемлийското пръскало има карстов извор и малка пещера. Кадемлийският водопад минава под мост, което придава още по-магнетичен чар на обиколките из неговата долина.

Всичко това придава на курорт Априлци прохладни нощи за летните горещини и мека и слънчева зима, богати на чист планински въздух.

Вижте още:

Велинград – спа столицата на Балканите

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 1.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Априлци, рай от Стара планина, 1.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар