Видин – „Градът на завоя“

Здравейте,

Искам да Ви разкажа за моят роден град Видин. Намира се на най- горният, северен ъгъл от картата на България.  Разположен край брега на река Дунав. Малко градче, но много симпатично и кокетно. Красив и непринуден, крайречен град със завладяваща история.  Още от малка моята баба ми разказваше, че градът преди много, много години  е бил завладян от римляните. Доста стар и античен е този Видин. Та тези римляни издигнали крепостна стена, която обхващала целият град. Нарекли я каменната стена Бонония и сега могат да се видят части от нея. Служела е за укрепление и защитавала жителите от нахлуване на недоброжелатели. Въпреки това бива от части разрушена и върху останките и била издигната величествената и до днес крепост „Баба Вида“.

Според легендата преди много време по тези земи се родили три сестри – Вида, Кула и Гъмза.  Вида била най – малката и много красива мома и всеки момък я искал за своя жена, но тя никого не харесвала. Нейните сестри се омъжили и за беда не случили на щастливи бракове. Затова Вида решила да не се омъжва, отхвърляйки всички предложения и си построила свои замък на брега на река Дунав и заживяла там сама до края на дните си.

Величествена е крепостта „Баба Вида“. Толкова стара, но и толкова очарователна. В миналото около нея ровът е бил пълен с вода от реката, а отгоре и има мост. Разказват се легенди, че под нея има тайнствени проходи, които водели до отдалечени местности. Сега в ровът няма вода, но замъкът е един от най – запазените в днешно време. До него се стига, вървейки по градската градина на брега на реката. Голяма, китна градина с цветя и дървета, която през лятото събира уморени от жегата жители на прохлада и уют от природата.

Красив е моят Видин, въпреки че останаха малко хора да живеят в него. Пътят до там не е магистрала и е малко разкопан. В околните селца почти не останаха хора, но красотата на природата те кара да останеш с нея до края на деня. И въпреки това, ако някого го е впечатлило това малко градче и иска да го посети, няма да остане разочарован. Има какво да се види. В градската градина се намира и първият драматичен театър „Владимир Трендафилов“, носещ името на актьора Владимир Трендафилов. Това е първата сграда за театрални спектакли в България. Още можете да посетите и 3-тата по големина църква в България, катедралната църква „Свети великомъченик Димитър Солунски“ или накратко „Свети Димитър“. Да не забравяме, че близо до Видин се намират и прочутите Белоградчишки скали, пещерите „Леденика“ и „Магурата“.

Ние, видинчани имаме с какво да се гордеем. Нашият град, макар и малко обезлюден имаме  богато културно историческо наследство.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.2 от 6 звезди. (от 6 гласа)
Видин – „Градът на завоя“, 5.2 out of 6 based on 6 ratings

Напиши коментар