Водното богатство на Велинград

В последните 15 година Велинград се утвърди като един от най-посещаваните курорти в  България, като основна причина затова са минералните извори и техните лековити качества.  Велинградска община   е един от най-богатите на минерална вода райони в страната, като  има общо 80 извора в три находища на минерална вода намиращи с във всеки един от кварталите на града, и всяко от които  със своите уникални качества. Водите са меки и са подходящи за питейно лечение.

Водите са хипотермални – с температура 46`С до 94`С и могат да се използват за лечение без допълнително загряване, както и за отопление и др.стопански цели. В началото на 90 години на 20 век имаше проект целия град да бъде захранван с минерала вода за отоплителни нужди и по този начин отоплението да бъде екологично чисто, което щеше да бъде допълнителен плюс за града и щеше да бъде избегната картината с хиляди димящи комини през зимата , тъй като отоплението в момента е на твърди горива – дърва и въглища, който замърсяват доста въздуха, в иначе чистия град.

Водите, който са характерни за Велинград  са алкални и имат свойство да възстановяват нормалната киселинност на стомаха.

Те са слабо минерализирани и това ги прави универсални за лечение на широк кръг заболявания. Предоставям ви малко информация за качествата на водите във всеки един от кварталите на Велинград.

Хидротермално находище Чепино

 

За древността, традициите и знанието за лечебните сили на водата във чепинският край свидетелства дори и надписа, който е стоял на вратата на Чепинската баня, който гласи, че сградата е била подновена през 1750г. от благодетеля Мехмед бин Хасан. Според легендата той похарчил огромна за времето си сума от 700 гроша и не приел дарения от други големци, за да остане само неговото име да се чете и само той да приеме божията награда, че е дарил банята за благото на народа.

Водата съдържа най-много радон и действа ободряващо и укрепващо на организма.подходяща е за възстановителни процедури при деца и възрастни и особено спортисти – Велинград е една от обичайните дестинации на много спортисти , като дори има изградена планинска база за тяхната подготовка и възстановяване.

Изворите в този квартал са с  най-ниска температура в района – от 32`С до 47.5`С, но пък за сметка на това с най-силен дебит.

 

Хидротермално находище Лъджене

Легендата разказва, че някога бай Вельо, управител на околните села, имал рана на кожата и никакво лечение не помагало. Накрая една баба от Лъджене го научила да си направи бани в локвата пред един от топлите извори в селото. Вельо се излекувал и за благодарност оградил локвата и вдигнал баня в покрайнините на града .Тя и до днес носи името му – Вельова баня, около която е построен един  от парковете на Велинград , основно реновиран през 2011 година, като в него бе построено игрище за мини футбол  с осветление, паркови и велосипедни алеи, което го превърна в прекрасно място за отдих.

 

 

Хидротермални находища Каменица

 

Сярна баня в Каменица е най-голямата във Велинград, с два отделни басейна за мъжете и жените.В строежа й през 1912г. се е включило цялото село, тогава открили и стар каптаж още от времето на римската империя.Вратата на банята е докарана през 1912г. от София с влак, а после с файтон. Виден велинградчанин толкова много бил впечатлен от  вратите на министерството на земеделието, че убедил министър-председателя Александър Стамболийски да му подари същата за входа на банята в Каменица.

 

Всички тези многообразни качества на водите са предпоставка за превръщането на Велинград в един от най-посещаваните туристически дестинации през цялата година, който служи не само като спа-център , но и като много важен възстановителен комплекс. Неслучайно в града имат бази много министерства и други държавни учреждения , включително и предприятия добиващи руди, който се ползват за възстановяването на техните служители.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар