Клептуза – защитена местност Велинград ( част 1 )

Защитената местност Клептуза е създадена през 1966 година. Тя е един от символите на град Велинград. Разположена  на надморска височина от 750 – 2186 м на площ от 412 ха.

Обхваща местността между Циганското дере и вододелното било, стигащо до Чепинските бани. Носи името на уникалния природен феномен – карстов извор –  извира от окарстена мраморна ивица след метаморфни шисти- за водоупор служат изветрени шисти с наклон на пластовете на североизток, разположен в подножието на защитената местност, с дебит до 1200 литра на секунда и температура 8-9 С, подхранващ две изкуствени езера. Водите в двете езера се подхранват и от реките в този район- р.Чукура, р. Хремщица, р. Лепеница. По-високото и по-близо до извора езеро/ оградено със зид след 1950г., последно почистване на дъното и посипване с чакъл през 1988г./ се използва като атракция за разходки с водни колела, по-ниското е предимно за развъждане на пъстърва/ ограждение през 1961г./.Общата площ на езерата е 12,520 дка. Единствени сведения за засаждане на растителност край двете езера са от 1961г. за засадени 40 дървета и 100 броя храсти.

С изходен пункт „Клептуза”– посока югоизток се намира пресечната точка на паралел и меридиан –  24 ИД и 42 СШ в местността „Маркови скали”. Тази пресечна точка може да се определи като емблематична за България и особено значима за Велинград. Това дава основание за България да се говори за Велинградски меридиан, а обозначените географски дължина и ширина може да се приема като едно планетарно обозначаване в района на Велинград.

За да се достигне до тази емблематична за България пресечна точка на паралел и меридиан се тръгва от карстовия извор” Клептуза” в посока север покрай рибарника и моста на хотел „Велина”. Заобикалят се ”Старите гробища” и се тръгва на югоизток до равното плато” Маркови ниви ”.Пресича се платото и се променя посоката на север, достига се плато и вляво до пътеката хълм. Пресечната точка се намира на 50м от пътеката по посока билото.

Освен туристическият маршрут „Велина”- „Маркови скали” –  24Е/42N  има и втори маршрут „Велина”- връх „Клептуза”.

В подножието на местността е разположен парк ”Клептуза” с площ от 10,250 дка. Предполага се, че при засаждането на растителност край езерата през 1937г. е засадена и растителност в парковата площ. Единствена намеса след това е настилката на алейната мрежа  през 1988 г.и внасяне през същата година на няколко вида широколистни и иглолистни, които не са оцелели. Парк Клептуза е един от най – красивите и посещавани във Велинград , въпреки че се намира в края на града. Като причини за това са водните колела, красивите езера и възможността да се опира прясна пъстърва.

 

Втора част тук

 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар