За трайно отслабване и здраве

Искаш да отслабнеш? Няма нищо по-лесно! Първо, обаче трябва да изчислиш дали е необходимо. Извади от ръста си в сантиметри числото сто и ще получиш горната граница на теглото си в килограми, а ако извадиш 110 – ще получиш долната граница. Тези плюс-минус пет килограма са диапазона на нормалното тегло. Естествено, че при по-ниски хора диапазона леко ще намалее, докато при по-високи може да е малко по-голям, но тези числа ти дават груб ориентир дали има нужда да коригираш теглото си. Ако желанието ти е продиктувано от нечия реплика или видян по телевизията анорексичен “топмодел”, по-добре намери психически сили да се харесваш самия ти какъвто си, отколкото да подражаваш или угаждаш на друг.
И така, решението е взето – ще отслабваш! Добре, но искаш резултата да е траен… Това означава, че трябва да промениш нещо в режима си трайно. Дневният режим включва хранене, движение, умствен труд и почивка. От тези четири фактора се получава дебелеенето или отслабването. Ще започнем изследването им един по един.
Най-приятният – факторът почивка. Сънят е най-добрата почивка. По време на сън е известно, че мозъкът активизира своята дейност, за да обработи цялата информация, постъпила чрез рецепторите (зрение, слух, обоняние, вкус, осезание [допир, топлина] и равновесие [положение на тялото в пространството, усещане за наклон, горе и долу]… Интересно, получиха се ШЕСТ чувства, значи за ясновидството остава да е СЕДМО ЧУВСТВО, а не шесто както се смяташе досега…) през деня. А ние знаем, че мозъкът изразходва най-голямо количество енергия в организма. От това следва извод, че достатъчното време за сън е основен фактор за изгаряне на излишните калории. Трябва да си го осигуриш, като си лягаш така, че часовете преди 0:00 часа се умножават по две и събрани с часовете сън след 0:00 часа да дават минимум сума 8. Например, ако заспиш (не ако си легнеш) в 22:00, двата часа преди дванайсет се броят за 4, това означава, че за да се чустваш бодър, сиреч мозъкът да е обработил всичко, можеш да станеш най-рано в 4:00 часа сутринта. Съответно, ако заспиш в 23:00, трябва да станеш не по-рано от 6:00 сутринта, а за заспиващите в 0:00 часа е препоръчително да стават не по-рано от 8:00 сутринта. Това е приблизително и зависи както от здравословното състояние на организма, така и от наличието на нощни ставания и смущения в съня.
Следващият фактор е натоварването на мозъка през деня (умствен труд). Както казахме по-горе, мозъкът е основен потребител на енергия в организма. Той потребява около четвърт от цялата енергия. Използвай го активно през деня, за да има ефект върху намалението на телесното тегло. Дори когато “няма” работа може да си намерите занимание за мозъка – пиши (по-добре на ръка), чети, рисувай, танцувай. Филмите и телевизионните програми ограничават действието на мозъка. В тази връзка, винаги е по-добре за развитие на въображението първо да прочетеш книга, а после да гледаш филма по нея, защото филма дава на съзнанието готови картини, които иначе въображението трябва самò да изгради. Подходяща храна за нормалната работа на мозъка са ориз, тестени изделия, моркови, зеле, броколи, цитрусови плодове, скумрия, риба тон, сардина, сьомга, маслини, орехи.
Факторът движение има положително влияние върху инсулиновата чувствителност на мускулите, особено ако ядеш или пиеш храни съдържащи захар, фруктозен сироп, изкуствени подсладители. Поради отрицателното действие на фруктозата, мускулите не позвляват на инсулина да разгражда излишните калории и те се натрупват в тях и около черния дроб под форма на мазнини. Затова движението е важно за поддържане на мускулния тонус. За да разградиш, обаче  цялата енергия от един голям хамбургер са необходими 10 часа планинско колоездене! Ето защо е по-лесно просто да ограничиш яденето, вместо да изгаряш калориите.
Така последен, но не по важност е факторът хранене. Всички споменати досега фактори се справят с калориите, които си погълнал. Сиреч, те поемат последствията, а причината остава. Ограничаването на поетата храна и нейния вид са най-доброто, което можеш да направиш, за да отслабнеш бързо и трайно. Не се страхувай – няма да умреш от глад, ограничаването е само за определени храни. Изхвърли от къщи всичко, което съдържа захар или фруктозен сироп (някои производители го пишат “глюкозо-фруктозен сироп”), включително кока-кола, пепси, “натурални” сокове, безалкохолни (газирани и негазирани). Захарта представлява 50% глюкоза + 50% фруктоза, същото е и глюкозо-фруктозния сироп. Медът е приблизително 40 на 40%. Има три “Р”, които трябва да премахнеш от храната си, за да бъдеш здрав: Рафинирана захар, Рафиниран (бял) хляб, Рафинирано олио. Вместо тях: глюкоза (течна или на прах) или просто плодове (пресни и сушени), пълнозърнест или ръжен хляб, студено-пресовано олио или студено-пресован зехтин.

Фруктозата или овощната (фруктова) захар е много по-сладка от глюкозата. Когато фруктозата е съчетана с влакнините (фибри) в плодовете тя се отделя от организма и не оказва вредно въздействие. В чист вид (без фибри – в захарта или чиста фруктоза на прах) тя се обработва само в черния дроб като отрова, по същия начин както алкохола. Превръща се в мазнини, за разлика от глюкозата. Затова избягвай храните съдържащи фруктоза без влакнини. В противен случай трябва да увеличиш приема на влакнини – пшеничен зародиш, пшенични трици, овесени ядки, бадеми, кашу, лешници, какао на прах, ленено семе (смляно), стафиди, плодове, зеленчуци. Сурови! Колкото по-малко готвено ядеш, толкова по-здрав ще бъдеш, а тлъстините неусетно ще се стопят. Месо и месни храни е най-добре да ядеш веднъж дневно, за предпочитане варени или печени. Не яж пържено под никаква форма, включително чипс.

Яйцата са много полезни за здравето, тъй като съдържат много важни вещества. Те повишават добрия холестерол, за разлика от фруктозата, която запушва артериите с лошия холестерол.
Важно е също какви храни комбинираш на или в едно ядене. Не бива да комбинираш нишестени с протеинови храни. Нишестени са хляб, картофи, ориз, пшеница, ръж, овес.

Протеинови са сирене, месо, мляко, яйчен белтък, кашкавал.

Комбинацията между тях води до стомашни неразположения и необработване на част от храната, което води до гниене в червата и до болести. Всяка от тези групи се комбинира свободно със зеленчуци.

Ето един примерен дневен режим на хранене:
Закуска – 1 бурканче кисело мляко, овесени ядки (2-3 супени лъжици), пшенични трици (1-2 с.л.), 1-2 с.л. стафиди, 5 бадемови ядки, 3 лешникови ядки, 5 ядки кашу, 5-6 четвъртинки орехови ядки, 1-2 с.л. ленено семе (леко смляно), 2 чаени лъжици сусам (леко смлян), какао на прах (по желание, 1 ч.л.), канела (по желание, 1 щипка), джинджифил (на прах, по желание, 1 щипка), добавя се малко вода, смесва се добре и се оставя от вечерта в хладилника. Всички ядки са сурови. Може да изядеш това с един банан сутринта.

Обяд – яйца, сирене и зеленчуци. Количеството е колкото ти се яде. Не яж хляб и десерт.

След обяд, към 15-16:00 часа може да изядеш няколко ябълки или други плодове, колкото ти е сладко.

Вечеря – до 20:00 часа – пържола, салата и малко червено вино. Количеството е колкото да те засити. Не яж хляб и десерт. Друг вариант за вечеря е картофи и зеленчукова салата (и малко бира по желание). Не добавяй сирене или други протеинови храни към картофите.

Това са здраводейни, а не здравословни съвети, защото изискват от теб действие. Време е да живеем здраводейно, а не да говорим здравословно!

С този режим и спазвайки факторите, с изключение на фактора движение, тъй като нямам възможност да се движа достатъчно, свалих 9 килограма за 14 дни. Опитай и ти!

HTML код на статия

Автор: gizdak


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
За трайно отслабване и здраве, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар